Naar schatting heeft 1 op de 5 kinderen en/of jongeren een leerachterstand of leerprobleem. Wanneer leren en studeren moeilijk gaat, kan je op het CLB en de school rekenen.

Wanneer leren moeilijk gaat of wanneer je veel doet voor school maar het niet genoeg lijkt, dan praat je hierover eerst met de leerkrachten op school. Blijf je met vragen of zorgen zitten? Neem dan zeker contact op met de CLB-medewerker van jouw school. Wij zoeken bij problemen met leren, concentratie, lezen, rekenen, … samen met jou naar een oplossing. Ook wanneer je bang bent om fouten te maken of niet meer gemotiveerd bent, kan je bij ons terecht.  

Hieronder geven we je alvast wat informatie mee rond huiswerk en faalangst.   

Als je op een thema klikt, opent de tekst eronder. 

Weet je niet meer waar eerst te beginnen met al je huiswerk? Is plannen en organiseren lastig voor jou? Heb je het gevoel dat je niet alle leerstof verwerkt krijgt? Vraag dan een gesprek aan met je leerkracht, zorgjuf of de leerlingenbegeleider. Samen kunnen jullie dan kiezen om het CLB er al dan niet bij te betrekken.  

Wanneer je zo veel angst hebt om het slecht te doen dat je blokkeert, dan spreken we van faalangst. Je hebt letterlijk angst om te falen. En door faalangst behaal je misschien minder punten dan je eigenlijk zou kunnen behalen. Wij kunnen je hierbij helpen, blijf er dus zeker niet mee zitten!  

Praat erover met je ouders of iemand van de school. Jullie kunnen in overleg beslissen om het CLB erbij te halen om dan te bekijken wat je nodig hebt. 

Interessante websites: